Φετιχισμός, λατρεύοντας την Νέα Υόρκη


Διαλέξεις 2006 : "Φετιχισμός, λατρεύοντας την Νέα Υόρκη" Γιωργής Λαμπαθάκης

ο νησί του Manhattan έχει αναχθεί σε φετίχ. Αποτελεί αντικείμενο λατρείας των κατοίκων του, αλλά παραδόξως και πολλών άλλων ατόμων που πιθανόν να μην το έχουν καν επισκεφθεί.

Αυτό το φαινόμενο αποτελεί τον προβληματισμό της διάλεξης, που εξερευνά τα υπεύθυνα γεγονότα για τη δημιουργία της πόλης-φετίχ καθώς και τους μηχανισμούς που το πέτυχαν.

Αναλύεται ο ρόλος που έπαιξε η ψυχολογία των κατοίκων του τόπου. Είναι στο σύνολο τους μετανάστες σε αναζήτηση των ευκαιριών του Αμερικάνικου Ονείρου, άτομα αποκομμένα από το παρελθόν τους, που νοιώθουν την ανάγκη για ταύτιση με την πόλη τους και την κουλτούρα της, την πόλη που ταυτόχρονα κατασκευάζουν και θαυμάζουν ως επίτευγμα.

Εξερευνείται το πεδίο της τέχνης που μανιωδώς ασχολείται με τη Νέα Υόρκη και τα χαρακτηριστικά της. Η τέχνη, σε διάφορες μορφές της, εμπλουτίζει το μύθο της και προβάλλει το ιδιαίτερο μοντέλο αστικοποίησης της. Χρησιμοποιεί το χαρακτηριστικό δομημένο περιβάλλον της πόλης ως πηγή έμπνευσης, ως καμβά πάνω στον οποίο δημιουργεί και ως σύμβολο των αξιών της μητροπολιτικής ζωής που καθιέρωσε. Αρχιτεκτονική, ζωγραφική, μουσική, κόμιξ και κινηματογράφος λειτουργούν έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η οικειοποίηση των εικόνων και των χαρακτηριστικών της ζωής της πόλης-φετίχ ακόμα και από αυτούς που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους σε αυτήν.


                     photo: zampengr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις